5 reţete de smoothie cu fructe de toamnă

5 reţete de smoothie cu fructe de toamnă

 

[mark style=”text” color=””]În fiecare anotimp, fructele de sezon devin ingrediente vedete în preparatele de pe masa oricărei familii. Am adunat cele mai bune reţete de smoothie cu savoare de toamnă pe care le putem face acasă .[/mark]

Beneficiile incredibile ale smoothie-urilor
sursa: Mashbox

Beneficiile incredibile ale smoothie-urilor

Sunt o grămadă de motive pentru care ar trebui să începi să consumi smoothie. Dacă ești o persoană activă acesta poate fi micul dejun ideal pentru tine. Un pahar de smoothie însă,  poate să înlocuiască şi o masă principală dacă se folosesc mai multe fructe la prepararea acestuia. Un smoothie este cea ma rapidă variantă de a-ți completa necesarul de legume și fructe.

Acest tip de băutură trebuie consumată cât mai repede după preparare. Dacă nu, riscă să-și piardă o mare parte din beneficiile și proprietățile nutritive.

5 beneficii ale smoothie-urilor :

  • Acoperă necesarul de fructe și legume, antioxidanți, vitamine și grăsimi sănătoase;
  • Smoothie-ul se prepară foarte repede. Ideal pentru persoanele care nu au timp să gătească dar îşi doresc să mănânce sănătos;
  • Ajută la întărirea sitemului imunitar;
  • Un smoothie verde susține buna funcționare a celulelor și a organelor, procesele metabolice și detoxifierea;
  • Salatele şi frunzele verzi sub formă de smoothie te ajută să reduci cantitatea de ulei şi de sare din dietă.

Cum se prepară un smoothie?

Ai nevoie de fructe proaspete, legume, un blender, un storcător de fructe și multă imaginație. Lichidul pe care il adaugi poate fi apă, lapte, iaurt sau apă de cocos. Pentru că atât legumele cât și fructele conțin multă apă nu vei avea nevoie de o cantitate foarte mare de lichid. Poți folosi la nevoie în funcție de cum îți dorești să arate consistența băuturii.

Cum se prepară un smoothie?
sursa: With Food + Love

Top 10 cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă

Splendoarea plină de culoare a toamnei nu aduce doar melancolie și petrecerea de Halloween. Toamna aduce, de asemenea, o parte echitabilă de fructe și legume proaspete și sănătoase. Profită din plin de aceste bucurii ale sezonului. Ele îți asigură aportul zilnic necesar de fibre şi vitamine de care organismul are nevoie în această perioadă.

1.Mere

Merele sunt extrem de bogate în antioxidanți importanți,vitamine A, B1, B2 şi C și fibre dietetice. Fitonutrienții și antioxidanții din mere pot contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului, hipertensiunii, diabetului și a bolilor de inimă. Potasiul din mere ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

2. Prune

Prunele sunt extrem de hrănitoare, oferind o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, în plus față de fibre și antioxidanți, care pot contribui la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Puteți consuma prune proaspete sau uscate. Ameliorează durerile reumatice și cresc imunitatea organismului. Deoarece au un conținut ridicat de zaharuri nu sunt recomandate diabeticilor. Prunele sunt relativ scăzute în calorii, dar conțin o cantitate echitabilă de vitamine și minerale importante. În plus, au un gust delicios și sunt ușor de integrat într-o dietă.

3. Pere

Perele sunt bogate în antioxidanți importanți, flavonoide și fibre dietetice. Toate aceste substanțe nutritive sunt frumos ambalate într-un pachet de lipide fără colesterol, de 100 de calorii. Consumul de pere poate ajuta la scăderea în greutate și la reducerea riscului de apariție a cancerului, a hipertensiunii, a diabetului zaharat și a bolilor de inimă.

O pară asigură 12% din necesarul zilnic de vitamina C, precum și 10% din vitamina K, 6% din potasiu și cantități mai mici de calciu, fier, magneziu, riboflavină, vitamina B-6 și acid folic.

Contraindicații:

Fructele, cum ar fi merele și perele, conțin o cantitate mai mare de fructoză comparativ cu glucoza. Acestea sunt considerate produse alimentare bogate în FODMAP. O dietă bogată în FODMAP poate duce la creșterea gazelor, balonării, durerii și diaree la unii oameni cu tulburări intestinale iritabile.

Conform Magdei Marincovici, FODMAP este o dietă concepută la Universitatea Monash (Melbourne) de Peter Gibson și Susan Shepherd. Dieta Fodmap presupune eliminarea unui anumit tip de glucide din alimentație și reintroducerea lor în mod progresiv. Este vorba de un anumit tip de glucide (zaharuri) numite glucide fermentabile cu lanț scurt.

[blockquote]Sunt glucide pentru care nu avem un capital enzimatic suficient pentru digestia lor, spune dr.Pierre Nys, citat de doctissimo.[/blockquote]

4. Gutui

O sursă excelentă de fibre dietetice, antioxidanți, vitamine și minerale. Are o concentrație foarte mare de vitamina C. Este de asemenea o sursă bună de calciu, fier, potasiu, magneziu și cupru.

Consumul de gutui ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește sănătatea digestivă, reduce colesterolul și stimulează sistemul imunitar. De asemenea, previne bolile gastrointestinale, calmează inflamația, îmbunătățește sănătatea pielii, reduce tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Contraindicații:

Studiile științifice suplimentare care explorează avantajele și dezavantajele acestui fruct delicios sunt în curs de desfășurare. Până în acest moment nu există o contraindicație pentru consumul acestor fructe. Totuși, se pare că, semintele conțin o cantitate infimă de cianură și se recomandă evitarea consumului acestora.

5. Afine

Acestea sunt adesea denumite “super-alimente”. O jumătate de ceașcă de afine conține doar 25 de calorii. Nutrienții din afine au capacitatea de a reduce riscul de infecții al tractului urinar, de a preveni numite tipuri de cancer. Totodată ajută la creșterea imunității și la scăderea tensiunii arteriale. Afinele sunt bogate în vitamina C, vitamina A și vitamina K.

afine
sursa: Everyday Health

Contraindicații:

Deoarece acestea sunt o sursă bună de vitamina K, persoanele care utilizează injectabile pentru tratarea trombofiliei ar trebui să întrebe medicul înainte de a consuma o canitate mai mare de afine.

6. Sfeclă

Sfecla are un profil nutrițional bogat, care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o legumă dulce, pe care majoritatea oamenilor fie o iubesc, fie o urăsc. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă importantă de nutrienți, inclusiv fibre, folat și vitamina C. Conține și nitrați și pigmenți care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea performanțelor sportive. Nutriționiștii recomandă 2 cești de suc proaspăt pe zi pentru scăderea tensiunii arteriale.

Potrivit unui studiu din 2011, nitrații pot contribui la creșterea fluxului sanguin către creier și la încetinirea declinului cognitiv. După ce participanții la sudiu au inclus în dietă suc de sfeclă roșie, RMN-urile creierului au arătat un flux sanguin crescut în lobii frontali. Lobii frontali sunt asociați cu gândirea și comportamentul cognitiv.

Sunt necesare mai multe studii, dar potențialul unei diete cu conținut ridicat de nitrați pentru a ajuta la prevenirea sau încetinirea demenței este promițător.

7. Dovleci

Dacă singura zi în care te poți gândi la un dovleac este Halloween, află că această legumă are mai multe utilizări decât să sperie oamenii.

Culoarea portocalie a dovleacilor este un indiciu important că sunt încărcați cu betacaroten. Un antioxidant care se transformă în organism în vitamina A. O cantitate suficientă de vitamina A asigură buna funcționare a întregului organism. Vitamina A are efect antioxidant. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijină sistemul imunitar și ajută la vindecarea mai rapidă în cazul unor infecții sau inflamații.

Consumul de dovleac este bun pentru inimă. Conținutul de fibre, potasiu și vitamina C în dovleac susține sănătatea inimii. Studiile sugerează că un consum suficient de potasiu poate fi aproape la fel de important ca scăderea aportului de sodiu pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Totodată, dovleacul este leguma ideală în cazul în care te lupți cu ceva kilograme în plus. Are un conținut redus de calorii și este bogat în fibre dietetice. O jumătate de ceașcă de dovleac are doar 40 de calorii și conține 8 g de fibre dietetice.

dovleci beneficii
sursa: LetItWine

Fibrele dietetice sunt foarte valoroase pentru diete din două motive principale:

În primul rând, nutriționiștii explică faptul că alimentele bogate în fibre ajută la reducerea poftei de mâncare deoarece acestea încetinesc digestia globală și rămân în stomac pentru mai mult timp decât alimentele cu fibre slabe.

În al doilea rând, fibrele dietetice încetinesc ritmul în care zahărul sau glucoza sunt absorbite de corp, ceea ce va menține nivelul de zahăr din sânge stabil. Dacă urmezi o dietă, este important să îți păstrezi nivelul de zahăr din sânge cât mai stabil posibil. Creșterea nivelului de zahăr din sânge declanșează eliberarea de insulină și depozitarea nedorită a grăsimilor.

8. Țelina

Beneficiile de sănătate ale țelinei sunt datorate surselor excelente de enzime benefice și antioxidanți. Țelina este o sursă excelentă de minerale esențiale și vitamine cum ar fi folatul, potasiul, vitamina B6, vitamina C și vitamina K.

Țelina conține apigenină, o moleculă care este în prezent studiată pentru proprietățile sale anti-cancer. Un studiu publicat în Molecular Nutrition and Food Research a investigat dacă această substanță chimică ar putea ajuta la modificarea sau reducerea daunelor cauzate de inflamație. Autorii au concluzionat că dietele bogate în apigenină au redus expresia anumitor proteine inflamatorii la șoareci. În acest fel, pot reduce inflamația și pot restabili echilibrul imunitar.

9. Morcovi

Sunt bogaţi în betacaroten, un compus care se transform în mod natural în vitamina A atunci când sunt consumaţi. Studiile arată că morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, mamar şi de colon cu până la o treime datorită conţinutului de falcarinol, un pesticid natural din componenţa acestora.

10. Conopida

Conopida este o legumă extrem de sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți. De asemenea, conține compuși unici ai plantelor care pot reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. În plus, ajută la lupta cu kilogramele. Un motiv foarte bun de a include conopida în dieta ta.

Conține o cantitate mare de fibre, importantă pentru sănătatea digestivă. Poate reduce riscul unor afecțiuni cronice. Conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, benefici în reducerea inflamațiilor.

Conopida este incredibil de versatilă și poate fi utilizată pentru a înlocui boabele și leguminoasele din dieta ta. Nu numai că este un mod fantastic de a crește consumul de vegetale, dar este, de asemenea, util în special pentru cei care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați.

Acestă legumă este semnificativ mai săracă în carbohidrați decât boabele și leguminoasele. De exemplu, o ceașcă de conopidă conține 5 grame de carbohidrați. În același timp, o ceașcă de orez conține 45 de grame de carbohidrați – de nouă ori cantitatea de carbohidrați din conopidă .

Reţete de smoothie energizante cu fructe și legume de toamnă

Când auzim cuvântul “smoothie”, ne ducem automat cu gândul la fructele din sezonul cald cum ar fi căpșunile, piersicile sau cireșele. Dar doar pentru că vara a trecut nu trebuie să renunțăm și la blender. Aromele preferate de toamnă de dovleac și scorțișoară pot deveni tovarașii ideali în bucătărie. Am creat 5 amestecuri delicioase și sănătoase cu arome decisive de toamnă.

1.Smoothie de dovleac cu ghimbir

Ai nevoie de piure de dovleac, ghimbir, nucă, lapte de migdale și scorțișoară. Poți adăuga și cuburi de gheață. Dacă preferi o băutură mai dulce, poți completa cu puțină miere. Se amestecă în blender. Culoarea de la acest smoothie este frumoasă, așa că este păcat să nu te bucuri și de vizual într-o cană transparentă.

2. Smoothie cu pere și ghimbir

Ingredientele vedetă sunt: perele tăiate bucăți, o bucățică de ghimbir curățat de coajă, semințele de cânepă și laptele de migdale. Amestecă totul până se transformă într-o pastă omogenă și bucură-te de beneficiile acestuia. Poți adauga și puțină miere sau sirop de arțar.

3. Smoothie verde de toamnă

Pentru un mic dejun detoxifiant poți alege această combinație de fructe și legume. Ingredientele de sezon sunt strugurii, merele și perele. Se adaugă o banană, varză kale și lapte de migdale. Amestecă ingredientele într-un blender și pregătește-te să faci față provocărilor de pe parcursul zilei plină de energie și bună-dispoziție.

Bananele sunt cele mai folosite ingrediente in smoothie-urile energizante
sursa: Simple Green Smoothies

4. Smoothie de toamnă cu smochine și afine

Pentru a pregăti acest smoothie ai nevoie de 3 smochine mari, o pară, o banană, un pumn de afine, o ceașcă de lapte de migdale și o banană. Dacă nu preferi nici lapele, nici iaurtul, poți folosi și apa plata in prepararea acestui smoothie.

Dacă preferi să bei smoothie-ul rece, adaugă câteva cuburi de gheață înainte de a porni blenderul.

5. Smoothie cu țelină

Țelina ajută la scăderea în greutate și îți oferă doza zilnică de energie. Așa că nu ezita să încerci acestă rețetă revigorantă și sănătoasă cu țelină.

Ingredientele vedetă sunt frunzele de țelină. Se mixează împreună cu un morcov, o portocală, ghimbir, caju și miere sau sirop de arțar după gust. Se adaugă și o ceașcă de lapte de migdale sau de cocos.

Citește și: