Restaurantele cu stele Michelin. De ce în România nu aveam un astfel de restaurant?

Restaurantele cu stele Michelin. De ce în România nu aveam un astfel de restaurant?

[mark style=”text” color=””]Ce înseamnă un restaurant cu stele Michelin și de ce în țara noastră nu avem o asemenea locație?[/mark]

Foto: RT.com

Termenul “Michelin Star” este o emblemă a calității serviciilor și mai ales a preparatelor dintr-un restaurant.

În jurul lumii restaurantele se mândresc cu statutul pe care stelele Michelin îl aduc. Partea amuzantă este că aceste stele sunt date de o companie renumită în primul rând pentru vânzarea de anvelope și cauciucuri pentru mașini.

Compania Michelin are o istorie lungă în ceea ce privește recenziile restaurantelor. Povestea începe în 1900 cu un ghid care încuraja drumețiile în Franța. A urmat, în 1926, un nou pas. Clienți anonimi (sau falși) au fost angajați pentru a încerca diverse restaurante.

Foto: Wall-Street.ro

Până în ziua de azi compania se bazează pe clienți falși. Aceștia sunt selectați cu mare atenție.

Ei trebuie să fie foarte pasionați de preparatele culinare, să fie atenți la fiecare detaliu și să se acomodeze ca un cameleon de fiecare dată când merg într-o nouă locație.

După ce fiecare client fals merge la un restaurant, se întâlnesc cu toții și discută care dintre ele merită faimoasele stele Michelin.
Michelin nu folosește recenzii din partea clienților care merg într-o anumită locație.

Stelele Michelin sunt de la 1 la 3. Cei care fac recenziile se concentrează pe calitate, tehnică, personalitate și consistența mâncării. Ei fac abstracție de decor, cum este așezată masa sau serviciile oferite de restaurant.

Foto: Lonely Planet

Un număr foarte restrâns de restaurante primesc laurii Michelin.

De exemplu, în 2014, din 500 de restaurante din Chicago, doar unul a primit 3 stele. 4 restaurante au fost încununate cu 2 stele. Iar 20 alte restaurante au primit o stea.

Mulți au criticat stelele Michelin afirmând că cei care fac recenzii au o afinitate față de bucătăria franțuzească și stilul formal de a lua cina. Cu toate acestea, în 2016, două chioșcuri din Singapore au primit câte o stea Michelin. Acolo clienții stau în picioare, la coadă, pentru o masă delicioasă la doar 2 dolari de persoană.

Foto: Fine Dining Lovers

În România chefii din restaurantele de top nici nu se gândesc la această recompensă.

De vină este felul în care funcționează industria, dar și clienții români. Aceștia nu-și doresc să plătească o notă de plată mare pentru o porție minusculă de hrană. Din punctul meu nu asta este abordarea bună.

Stelele Michelin se acordă pentru mâncare cu ingrediente atent selectate și, după cum v-am spus mai sus, porțiile de mâncare pot fi foarte accesibile.

Foto: Momondo

Din păcate, până când vom avea primul restaurant încununat cu stele Michelin, încercați în apropiere, în Grecia, Ungaria, Cehia sau Austria.

La Viena sunt 5 restaurante cu două stele: Amador’s, Mraz & Sohn, Silvio Nickol Gourmet Restaurant, Steirereck im Stadtpark, Ikarus SENNS Restaurant. Şi grecii au două localuri care au primit de la inspectorii Michelin două stele: Funky Gourmet şi Spondi.

Ce părere aveți despre sistemul de acordare a stelelor Michelin?

Descoperiți câteva restaurante extraordinare în București:

Leave a Reply