Pe val cu Barca lui Zoe

Pe val cu Barca lui Zoe

“În liniștea din apă, cel mai puternic zgomot pe care îl vei auzi va fi respirația ta. Dacă respirăm profund și conștient, creierul își primește cantitatea de oxigen de care are nevoie și la intervalele potrivite. Liniștea de sub apă reglează respirația aproape inevitabil. Modificând felul în care respirăm, ne putem modifica starea de spirit.”

barca lui zoe
sursa foto: Barca Lui Zoe

Barca lui Zoe a luat naștere anul trecut de 1 Iunie. Fondatoarea proiectului nu a ales întâmplător această dată. Și-a dorit să ofere un cadou pentru copilul din fiecare cititor, care are nevoie de joacă și pentru copiii noștri care merită să trăiască într-o lume frumoasă și curată.

Proiectul de educație subacvatică și ecologică #ecoUsubacvatic își propune să deschidă ușa către fascinanta lume subacvatică și să atragă atenția asupra lucrurilor cu adevărat indispensabile vieții.

“Natura ne e indispensabilă. Apa, aerul, plantele, animalele. Trăim în simbioză cu aceste elemente. Trebuie să le dedicăm atenție și energie.”

barca lui zoe
sursa foto: Barca Lui Zoe

Fondatoarea proiectului, a trăit până acum 7 ani cu frica de apă, transmisă de atitudinea protectivă a părinților săi în timpul vacanțelor la mare. Odată ce a descoperit lumea subacvatică prin snorkelling, Zoe a fost atât de fascinată încât bucuria a înlocuit frica.

“Tehnica de respirație prin snorkel, mi-a dat încredere că pot cu adevărat să mă bucur de apă și să respir în același timp.”

Fascinația pentru lumea subacvatică și dorința de a proteja mediul înconjurător au determinat-o să își focalizeze energia și inspirația în concretizarea unui proiect de educație subacvatică și ecologică.

#ecoUsubacvatic cu sprijinul Decathlon își propune să ajute 1,000 de oameni să deschidă ochii sub apă fără teamă cu ajutorul unei experiențe gratuite de snorkeling.

De ce un proiect de educație subacvatică?

mamaia
sursa foto: Barca Lui Zoe

“Pentru că experiența lumii subacvatice are beneficii extraordinare asupra percepției, iar bucuria pe care o simt când descopăr ce e sub apă trebuia cumva exprimată.”

Deși în România sporturile subacvatice sunt ori o necunoscută, ori considerate inaccesibile din punct de vedere financiar, fondatoarea proiectului povestește că o experiență subacvatică este destul de accesibilă și îți poate oferi momente unice.

“În general, un buget de 40 lei e suficient pentru a avea un echipament basic care să îți permită să observi apa sub luciul ei. Este o investiție pe care o faci pentru cel puțin 5 ani și care îți poate oferi experiențe fantastice.”

La acțiunea #ecoUsubacvatic pe lângă adulți pot participa și copii peste 6 ani (pentru snorkeling) sau peste 8 ani (pentru scuba discovery). În schimbul experienței subacvatice fiecare participant este rugat să aducă un sac de gunoi adunat de pe plajă.

Prin implicarea în acțiunea de ecologizare:

 • Eliberezi natura de povara gunoaielor
 • Ajuți la educarea generațiilor viitoare
 • Ajuți la salvarea florei și faunei lumii subacvatice
 • Ajuți la înfrumusețarea litoralului românesc
 • Creezi un mediu mai bun pentru tine, dar și pentru viitoarele generații

Înscrierile se fac pe pagina http://barcaluizoe.ro/ecoUsubacvatic.

Decathlon s-a alăturat inițiativei și a pus la dispoziție echipamentul necesar, astfel participanții se pot bucura de experiență fără costuri suplimentare.

barca lui zoe
sursa foto: Decathlon

Până pe 15 septembrie îmbarcarea pentru snorkeling se va face prin rotație în Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp, Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Mamaia, Năvodari, iar pentru scuba diving la Constanța Cazino (sediul Aqua-Mar Diving Team) și Costinești zona Plaja Mică, între digul de la Vraja Mării și digul portului (sediul Volare Dive Center).

Povestind în Barca lui Zoe am aflat că snorkeling-ul este un sport acvatic care îți permite să observi lumea subacvatică de aproape, prin înot pe sau prin apă. Pentru el, ai nevoie să fii echipat cu o mască de diving, un tub atașat (snorkel) și labe de înot.

Fondatoarea este de părere că acest sport ajută și la dezvoltarea tehnicilor de mindfulness pentru că liniștea de sub apă reglează respirația. Sub apă îți poți observa respirația, îi poți schimba ritmul și astfel modificând felul în care respiri îți poți modifica și starea de spirit. Respirația profundă și conștientă ajută creierul să primească la intervale potrivite cantitatea necesară de oxigen, povestește inițiatoarea proiectului.

 

“Atenția este concentrată pe observare, ceea ce înseamnă că focusul nu mai sunt gândurile care în general se plimbă nestingherite prin mintea noastră. În felul acesta se creează spațiul de care e nevoie pentru a rescrie informațiile. Ritmul și modul în care înoată peștii sunt de asemenea un stimul incredibil. Animalele marine te fac și să conștientizezi mai profund puterea naturii care a pus la punct sistemul extraordinar al vieții subacvatice. Viața în apă e sub multe forme, culori și dimensiuni. Nu știu dacă natura poate fi observată mai bogat decât sub apă.”

 Beneficiile practicării unui sport acvatic asupra organismului:

 • Conștientizezi și îmbunătățești respirația
 • Îmbunătățești sănătatea cardio-vasculară, rezistența și forța musculară
 • Poți menține o greutate sănătoasă
 • Îmbunătățești eficiența inimii și a plămânilor
 • Îmbunătățești coordonarea, echilibrul, flexibilitatea corpului și poziția
 • Petreci timp de calitate cu familia și prietenii (snorkeling-ul și scufundările sunt mai fun în gașcă)
 • Poți depăși frica de apă în siguranță!

Citește și :