Mumbai – arhitectura Victoriană și studiourile faimoase ale filmelor indiene

Mumbai – arhitectura Victoriană și studiourile faimoase ale filmelor indiene

[mark style=”text” color=””]Eeei, iată-ne în ultima destinație – Mumbai! În sudul Indiei oamenii parcă par mai calmi, nu mai insistă să negociezi cu ei orice și nu mai auzi în permanență claxoane față de nord (New Delhi). Deși ne aflăm în a treia cea mai mare zonă metropolitană din lume.

[/mark]

Hmmm, deși suntem tot în India, parcă ceva s-a schimbat!

railway mumbai

Putem admira influențele britanice în foarte multe clădiri, până și gara Chhatrapati Shivaji Terminus cu faimosul tren extrem de aglomerat este impresionantă și nu degeaba a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

mumbai

Tot în patrimoniul UNESCO a fost inclusă și spălătoria manuală Dhobi Ghat. Aici muncesc peste 10.000 de spălători, iar zilnic 1 muncitor spală aproximativ 1.500 de cămăși. De această spălătorie poate beneficia oricine și orice instituție, fie că este spital, hotel sau casă privată.

mumbai

Mumbai este un oraș grandios, are și mahalalele specifice zonei, dar parcă mai echilibrate și mai organizate față de cele din New Delhi.

mumbai

În special în Mumbai, există un sistem de livrare și de returnare al mesei de prânz, denumit Dabbawalas, care oferă prânzurile calde de acasă. Prânzul făcut de soție este preluat dimineața târziu, livrat predominant cu biciclete și trenuri, iar după-amiaza pachetul gol este returnat.

Pentru a face o plimbare la cele mai importante locații din Mumbai, recomandarea este să închiriați un ghid turistic pentru o zi și cu care să încercați preparate culinare tradiționale în locațiile bine cunoscute localnicilor și mai puțin turiștilor.

mumbai

Evident că nu am ratat ocazia și am vizitat studiorile de filmare Bollywoodiene.

mumbai

Printre actorii care au făcut istorie in cei 100 de ani de film indian se numără Raj Kapoor, Salman Khan și Sridevi Kapoor.

mumbai

Până și în studiourile de filmare am găsit un mic altar religios, dovadă a credinței foarte prezente printre indieni.

Iar pentru că Mumbai este o destinație plină de istorie și religie, am vizitat casa memorială Mahatma Ghandi, considerat a fi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente, și muzeul Prince of Wales (mai jos), grandios și plin de informații despre mixul de culturi.

mumbai

Și așa s-a încheiat prima aventură în India, o țară a contrastelor, încă a bărbaților, plină de culoare, dar și de spiritualitate.

mumbai

Cine știe ce ne va rezerva următoarea destinație?… Vă așteptăm cu sugestii pe pagina noastră de facebook beclementine.ro .

Citește și:

Leave a Reply