Kate Spade, cine a fost femeia din spatele genților de care s-a îndrăgostit o lume întreagă

Kate Spade, cine a fost femeia din spatele genților de care s-a îndrăgostit o lume întreagă

[mark style=”text” color=””]Kate Spade s-a sinucis în urmă cu câteva zile în apartamentul ei din New York. Vestea a venit ca un șoc pentru lumea modei. Nimeni nu bănuia că faimoasa creatoare de genți ar fi putut avea o viață altfel decât perfectă. Zeci de celebrități și creatori s-au grăbit să-și aducă ultimele omagii pentru cea care revoluționat lumea designului. Citiți povestea uneia dintre cele mai puternice femei din industria modei, care a lăsat ca moștenire un brand cunoscut în întreaga lume.[/mark]

kate spade
Foto: Wendy Maeda/The Boston Globe via Getty Images

Primii ani

Povestea imperiului de 2,4 miliarde de dolari al designerului american începe într-o garsonieră din New York.  Povestea lui Kate Spade începe însă cu 29 de ani înainte în Missouri, locul de naștere al creatoarei.

Primul punct de cotitură din viața ei a fost mutarea la New York, la vârsta de 24 de ani. Acolo a lucrat la departamentul de accesorii al revistei Mademoiselle.

Deși a recunoscut că a fost mereu îndrăgostită de modă, Kate spune că pasiunea nu s-a transformat niciodată într-o obsesie. Munca la Mademoiselle a convins-o însă de importanța accesoriilor, în special a poșetelor.

Nemulțumită de gențile existente pe piață la acel moment, tânăra s-a decis să-și creeze propriile modele. Împreună cu viitorul ei soț Andy Spade, a lansat primele genți Kate Spade în 1993. Din lipsă de fonduri prototipurile originare au fost realizate din hârtie și scotch.

Gloria

Succesul nu s-a lăsata așteptat. Cunoscutul magazin Barneys a cumpărat câteva modele și în scurt timp afacerea a prins aripi. Kate a vrut să creeze genți practice, pe care să le poți purta zi de zi.

Secretul succesului a stat tocmai în combinația reușită dintre sofisticat și jucăuș, atribute pe care le are orice produs ce poartă eticheta Kate Spade. Un alt avantaj indiscutabil al genților Spade este prețul accesibil. Comparativ cu alte branduri americane, să deții o poșetă Kate Spade nu este nici pe departe imposibil.

O altă inovație adusă de americancă în lumea modei este folosirea nailonului la scara largă. Materialul sintetic este ieftin, ușor, fin și rezistent.

Ultimii ani

Deși inițial brandul a produs doar genți, cererea mare i-a convins pe cei doi fondatori să creeze și alte accesorii. Astfel în 2004 s-a lansat Kate at Home, o colecție ce a inclus printre altele: prosoape, lenjerii de pat și decorațiuni interioare.

În 1996, 56% din companie a fost achiziționată de Marcus Group, iar în 2004 designerul a vândut și restul de acțiuni, renunțând astfel cu totul la companie. În 2016 a început o nouă afacere: Frances and Valentine, un brand de pantofi.

Află mai multe! Citește și: