Hoinărind toamna prin țara noastră minunată

Hoinărind toamna prin țara noastră minunată

Ce poate fi mai frumos toamna decât să ne bucurăm de nebunia culorilor oferite de natură. Așa că am plecat spre zona de munte pentru a savura culorile pământii ale copacilor, dealurilor și împrejurimilor rurale.

carpe diem - viscri

 

Pentru un citybreak în țară cu mașina personală este ideal să îl începi într-o zi din săptămână pentru a evita aglomerația. Zis și făcut, vineri am pornit în excursia de toamnă. Până la primul nostru obiectiv, ne-am bucurat de priveliștea din jur.

Prima destinație: naturalețea tomnatică din satul Viscri

Satul Viscri este format din puțin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Satul s-a dezvoltat enorm după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o proprietate în zonă. Viscri a ajuns de la un sat izolat și destul de afectat de trecerea timpului la o veritabilă atracţie turistică. Fermecatorul sat săsesc din Transilvania, se numără printre cele mai căutate sate din România de către turiști, mai ales străini, având în jur de 30 000 de vizitatori în fiecare an.

Satul este format, în mare parte, din case tradiționale săsești, aliniate de-o parte și de alta a străzii principale. Arhitectura din Viscri este foarte veselă, ceea ce o face a fi aparte, fiind colorată în nuanțe de verde, albastru, crem și ornata cu reliefuri florale. Porțile săsești sunt înalte și realizate din lemn. Elementele ce atrag cel mai mult atenția sunt obloanele din lemn ale caselor, vechi de când au fost clădirile ridicate și vopsite în nuanțe aprinse, ieșind în contrast cu pereții.

viscri - beclementine

 

În plus în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurant care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale. În plus preţurile locuinţelor în zonă au explodat. Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. Acum o casă se vinde şi cu 60.000 de euro.

Ce poate face un turist toamna în satul Viscri?

Satul Viscri a câştigat teren prin peisajele pitoreşti şi prin faptul că la Viscri totul este autentic. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat Biserica Fortificată ridicată din secolul al XIII-lea şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altădată. Biletul de vizitare a bisericii costă 8 lei, iar acesta include acces la muzeu, unde se pot admira obiecte tradiționale din sat, la biserică, la curtea interioară și la zidurile ce aveau, în Evul Mediu, rol de apărare a bisericii. De asemenea, se poate ajunge în turnul bisericii, unde poți savura o priveliște impresionantă a întregii regiuni ce înconjoară localitatea.

Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii în afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul „Şosete din lână naturală din Viscri“, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici.

Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.

Toamna te poți bucura de farmecul culorilor naturii făcând plimbări cu bicicleta. Iar în Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merită, cu siguranta, să ai parte de o astfel de aventura. Bicicletele pot fi inchiriate de la una dintre pensiunile din sat, pentru o zi întreagă. Intrând pe pista specială de biciclete, ai posibilitatea de a parcurge nouă sate și orașul Sighisoara, pe un traseu compus, în mare parte, din drum de padure.

Citește și: Ce concediu ți se potrivește în funcție de zodie .

Viscri 32: White Barn and Blue House

 

Dacă ai ajuns în Viscri apoi nu poți să nu încerci mâncărurile lor tradiționale. Unele dintre cele mai apreciate preparate din zona sunt supa crema de roșii dulci cu ardei copt și busuioc. La felul II o mancare de cartofi cu telemea și cârnați țărănești de porc, denumită “Cartofii Ciobanului”, pe care le poți savura în Restaurantul din Șură. Localul merită încercat atât pentru mâncarea sa deosebită, cât și pentru decorul interesant, realizat în stil săsesc, desigur. Nu uita să iei desert, recomandarea casei – tarta cu fructe de pădure.

Următoarea destinație: un strop de istorie la Alba Iulia

Alba Iulia a fost prima capitală a celor trei provincii românești,capitala de jure sub Sigismund Báthory, precum si sub sceptrul unificator al marelui voievod Mihai Viteazul. Astăzi, Alba Iulia este un oraş european, reşedinţa judeţului Alba, un oraş frumos ce adăposteşte o populaţie de peste 60.000 de locuitori. Alba Iulia păstrează una dintre cele mai importante și mai vechi monumente istorice din România. Cetatea Alba Carolia, simbol al oraşului, este o construcţie impresionantă. Fiind un important loc turistic, oraşul este mereu vizitat de turiştii veniţi din toată Europa. Iar toamna este numai bun de admirat.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina, cea mai mare și cea mai impresionantă fortificație de tip vauban din Europa de Est a fost repusă la în valoare odata cu finalizarea proiectului principal al lucrărilor de restaurare. Cetatea este realizată în formă de stea, cu 7 bastioane și a fost construită în perioada 1715-1738 după influențele arhitecturale tipice vremii și structurilor de acest tip.

Un eveniment de neratat din cadrul cetății este schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, adică înainte de ora 12:00.

Dupa spectacolul Gărzii, cetatea poate fi vizitată dintr-un minibus electric al cărui șofer îți va povesti istoria acestei locații. Traseul pe care va circula minibusul electric începe în apropiere de Piața Tricolorului și cuprinde principalele puncte de interes turistic din Cetatea Alba Carolina: Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Piata Cetatii și Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan. De pe Aleea Sf. Capistrano, minibusul înconjoară Cetatea până pe aleea Sf. Eugeniu, dupa care se realizează circuitul retur până la Obelisc.

alba iulia - beclementine

Minibusul electric poate transporta până la 15 turiști și este 100% electric, drept urmare nu poluează deloc mediul. Prețul biletului pentru un tur ghidat cu minibusul variază între 10 lei pentru copii cu vârsta sub 14 ani și 20 de lei în cazul adulților.

Apoi puteți să admirați la pas fortificațiile din zonă sau chiar să urmați Traseul celor Trei Fortificații, unde veți vedea: Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie și locul de belvedere de unde puteți admira toamna cu frumusețile sale. Țineți cont că trebuie să plătiți un bilet în acest sens în valoare de 10 lei.

Pentru a vizita bastionul Sașilor împreună cu Sala Armelor din incintă este necesar să scoateți din portofel 20 de lei. Foarte importat de reținut este faptul că acestea sunt închise lunea.

Și mai aveți de vizitat multe alte obiective, cum ar fi celula în care a stat Horea înainte să fie executat și temnița (despre care puteți afla mai multe din Traseul Eroilor Neamului Românesc), Sala Unirii (locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, la 1918) împreună cu Muzeul Unirii. Aici intrarea este liberă.

Citește și: Cele mai populare aplicații pentru selfie – uri pentru a afla ce aplicație te pot ajuta să faci cele mai bune poze în vacanță și nu numai.

În continuarea plimbării, vizitați Catedrala Ortodoxă pentru a vedea unde au fost încoronați Maria și Ferdinand ca Regi ai României Mari. Nu uitați și de Catedrala Romano-Catolică pentru că este o locație superbă! Daca este vineri seara, puteți să vă ocupați un loc pe treptele catedralei pentru a asista la demonstrațiile militare ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Pentru a avea parte de o vizita mai interesantă și plină de detalii istorice, puteți apela la serviciile unui ghid de turism autorizat.

Ne salinizăm la Turda

Dacă ați ajuns în Alba, nu trebuie să ratați salina Turda, care este la 1h distanță. Pentru a vizita salina bineînțeles că nu contează dacă alegeți să mergeți toamna sau în altă perioadă.

Salina Turda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare.

perete din sare turda - beclementine

 

În primul document cunoscut până în prezent cu referire la Transilvania emis de cancelaria maghiară în anul 1075, este menţionată vama ocnelor de sare “la cetatea ce se cheamă Turda…”. Salina de la Turda, care de la începuturile ei a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, începe să decadă după 1840 din cauza concurenţei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mureş. Marea problemă cu care se confrunta Cămara de sare de la Turda în această perioadă era legată de transportul sării scoase la suprafaţă de la gura puţurilor din Valea Sărată până la depozitele din Turda Nouă, drumul fiind foarte abrupt.

Condiţiile grele de muncă şi salariile mici au determinat ca minerii din ocnele de sare de la Turda să participe, alături de ortacii din alte exploatări, la toate mişcările de protest derulate de-a lungul secolelor.
După închiderea salinei în 1932, aceasta este uitată până în timpul celui de-al doilea război mondial, când este redeschisă şi utilizată ca adăpost antiaerian. După anul 1950 până în anul 1992, salina a fost deschisă pentru public, căpătând statutul de obiectiv turistic.
Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se îmbine. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice a salinei.

Salina este formată din mai multe mine cu diverse atribuții.

Mina Iosif este denumită și Sala ecourilor. Acesta este singura mină separată de celelalte, de aici și posibilitatea creării ecoului. Puteți admira Sala Crivățului care este o cameră octogonală în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac”. Acesta era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină.

turda - beclementine

 

 

Adâncă de 42 metri, lată de 50 şi lungă de 80 metri, mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatata la Turda. Prin compartimentul de acces, 172 de trepte te conduc spre vatra minei. Se coboară 13 „etaje”, la fiecare pod de odihnă fiind marcat în perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv. Aici veți regăsi faimosul lift panoramic care oferă o imagine de ansamblu asupra întregii mine.

În cadrul minei Gizela a fost amenajată sala Staționar pentru tratament balnear cu aerosoli naturali.

Mina Terezia este o mină de formă conică (mină clopot). Exploatarea sării în acest tip de camere a lăsat în urmă goluri subterane de dimensiuni impresionante (în cazul minei Terezia): 90 m înălţime şi 87 m diametru. Adâncimea de la gura puţurilor până la baza minei este de 112 m. O “cascadă de sare”, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare completează echilibrul inert al uriaşului clopot. Lacul subteran are între 0,5 şi 8 m adâncime și aici vă puteți plimba cu barca.

În mina Anton exploatarea sării a fost sistată  în anul 1862 din cauză că sarea avea un conţinut ridicat de argilă. Este o cameră de exploatare izolată, fără galerii de legătură spre celelalte lucrări miniere din Salina Turda.

Mai jos aveți lista cu prețuri de acces în salină.

Program de intrare în salina

Tarife bilete intrare

Luni-Duminica

9.00 – 16.00

Adulti

30 lei / persoana

Copii, elevi, studenti

15 lei / persoana

Pensionari

15 lei / persoana

Întoarcerea spre casă – Sibiu, primitor indiferent că îl vizităm toamna sau în orice alt anotimp

În drum spre casă, am făcut o ultimă oprire, în Sibiu. Romantic, fotogenic și mereu primitor, Sibiul poate fi oricând o excelentă alegere pentru petrecerea unui weekend sau măcar pentru o vizită scurtă. Revăzându-l toamna parcă nuanțele anotimpul se asortează cu orașul.

 

sibiu - beclementine

Oraşul a fost capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic şi, în acelaşi timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educaţie şi de cultură.

Sibiul este un oraş al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Cu siguranță nu știați că aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima şcoală, prima farmacie, prima moară de hârtie, prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de maşini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România. Sibiul se dovedeşte a fi un deschizător de drumuri, un oraş cu un spirit inovator.

Centrul istoric al Sibiului constituie cel mai mare ansamblu urban medieval din România, cu numeroase vestigii păstrate din perioada respectivă, începând de la clădiri publice, case de locuit şi până la ziduri şi turnuri de apărare.
Sibiul este genul de oras pe care oricând îl poți vizita fără să te plictisești și cu aceeași înclinație spre a… te minuna! Și da, este superb și toamna. Traversează Podul Minciunilor, admiră expozițiile de la Muzeul Brukenthal, caută Turnurile de Apărare și Zidurile Cetății și explorează Orașul Vechi la pas!

Cine a spus că toamna ne deprimă? Orice anotimp are magia sa unică, prin culori, climă și miresme. Un anotimp de toamnă superb să avem!

Dacă vrei să vizitezi toamna destinații și în afara țării, inspiră-te din Destinație perfectă pentru relaxare și oameni prietenoși – CIPRU .