Destinație perfectă pentru relaxare și oameni prietenoși – CIPRU

Destinație perfectă pentru relaxare și oameni prietenoși – CIPRU

Dacă ați fost în Grecia și nu ați rămas impresionați, faceți cunoștință cu Cipru. Este o insulă micuță cu rădăcini grecești și influențe de la multe popoare care au considerat insula un teritoriu cu poziție strategică – grecii, venețienii sau britanicii.

Cipru - privelisti minunate
Sursa: Holiday Connexions

Puțină istorie

Cipru este o insulă cu o istorie lungă și o cultură bogată care se întinde pe o perioadă de 10.000 de ani, făcându-l una dintre cele mai vechi civilizații din Marea Mediterană.

În ceea ce privește mitul fondator, se pare că inclusiv numele orașului este legat de Afrodita. Paphos era chiar fiul lui Pygmalion, un sculptor singuratic care a făcut din fildeș silueta unei femei și s-a rugat Afroditei să-i dea viață. Din uniunea lui Pygmalion cu femeia sculptată în fildeș (numită de unii autori, Galateea) au rezultat un fiu, Paphos și o fiică, Metharme. Kinyras, probabil fiul lui Paphos, a fondat orașul sub patronajul Afroditei și a construit aici un templu enorm consacrat zeiței. Conform unei alte legende Paphos-ul ar fi fost fondat de amazoane.

Situată la intersecția a trei continente – Europa, Asia și Africa – poziția geografică unică a insulei a jucat un rol important în trecutul său turbulent din antichitate.  Cipru este un muzeu în aer liber al: așezărilor preistorice, temple grecești clasice, teatre și vile romane, basilicii timpurii creștine, biserici și mănăstiri bizantine, castele de cruciați, catedrale gotice, fortificații venețiene, moschei musulmane și stil colonial britanic clădiri. Vechile moduri de viață, obiceiuri și tradiții sunt încă frumos conservate în satele rurale, iar elementele interesante ale insulei sunt capturate în multe muzee și galerii. Nu este surprinzător faptul că UNESCO include o serie de atracții ale insulei pe lista sa de Patrimoniu Mondial.

Mormintele regilor - Paphos

În timp ce conservarea siturilor istorice și a bogățiilor este de prioritate pentru insulă, aceste eforturi sunt în contrast puternic cu realitatea nefericită că o mare parte a patrimoniului său cultural rămâne sub ocupație turcă și a fost supusă unor daune grave. În prezent, insula este împărțită între 2 țări:

  • Grecia în sud
  • Turcia în nord

Divizarea a avut loc în anul 1974, după invazia turcească (doar Turcia susține Ciprul de Nord). Astfel, republica Cipru este împărțită în două părți principale. Zona de sub controlul efectiv al Republicii este cea care cuprinde circa 59% din suprafața insulei, și zona de nord, administrată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia și acoperind aproximativ 36% din suprafața insulei.

Deși este considerată abuzivă această situație, lucruri par destul de calme la graniță. iar trecerea dintr-o parte într-alta se face relaxat și fără probleme.

Ce putem vedea în Cipru?

Insula are un farmec aparte, dat de amestecul culturii greceşti cu cea turcă, iar asta înseamnă religii diferite, limbi diferite şi tradiţii complexe.

Din documentările făcute, ne-am decis să explorăm Paphos.

Este un oraș de coastă din sud-vestul Ciprului și capitala districtului cu același nume. Ruinele antice, plajele liniștite, golfurile și priveliștile incredibile, toate contribuie la ”făurirea” unor peisaje absolut paradisiace. Paphos este unul dintre cele mai apreciate orașe antice din Cipru datorită vestigiilor și monumentelor impresionante, lăsate în urmă de un trecut remarcabil. A primit titlul de ”Capitală Culturală Europeană”. Nici nu se putea altfel, întrucât Paphos are o bogată istorie, aici aflându-se multe situri arheologice, printre care locul de naștere al Afroditei – zeița dragostei, Morminte le Regilor, băile Afroditei, faimosul mozaic al casei lui Dionysos, și Fortul din  Paphos.

În vremurile greco-romane, Paphos a fost capitala insulei, remarcată pentru ruinele palatului guvernatorului roman, care, datorită extinselor mozaicuri fine, sunt o atracție turistică majoră. Acest oraș-port este protejat de Patrimonial Mondial UNESCO grație bogăției sale culturale și istorice, în care legendele și tradițiile străvechi sunt încă vii.

Cum este clima?

Paphos  deține o climă semi-aridă subtropicală, cu cele mai mari cantități de precipitații care apar, în principal, de la mijlocul lunii noiembrie până în martie. Aproape că niciodată nu plouă în timpul verii, dar în lunile iulie și august, umiditatea este foarte ridicată. Ninsorile apar foarte rar, aproximativ o dată la 10 ani, și în mod normal nu aduc nicio perturbare semnificativă.

Cipru - relaxare

Toamna este de departe cel mai bun anotimp în care să explorați acest oraș. Temperaturile rămân atrăgătoare până prin decembrie, cu o medie zilnică de 20 de grade C, sau chiar mai ridicate, chiar și de Crăciun. Așa că puteți explora această insulă mai tot timpul anului.

Despre arte

Paphos este renumit pentru tumultul cultural și istoric, inclusiv pentru Mormântul Regilor, mozaicuri, castele și numeroase biserici, însă, este foarte popular și pentru festivalurile și evenimentele sale anuale. În luna septembrie, Paphos găzduiește, în port, un eveniment anual de operă, Paphos Aphrodite Festival. Castelul din port oferă atât fundalul inedit pentru o astfel de manifestare, cât și scena pentru artiști. Muzeul-galerie, En Plo, care suține desfășuarea acestui event, în restul perioadei găzduiește numeroase expoziții de artă și târguri de ambarcațiuni. Un alt eveniment anual este Open Studios Cyprus, care are loc în anumite weekend-uri din luna octombrie.

Voia bună trece mai întâi prin stomac, nu?

Bineînțeles că am avut curiozitatea să cunoaștem cât mai mult din bucătăria cipriotă.

De la feluri de mâncare proaspete și brânzeturi de specialitate, preferata mea – halloumi cheese, până la deserturi unice de carob (morcov) și struguri, bucătăria cipriotă este un amestec exotic de culturi grecești și orientale din Orientul Mijlociu, presărat cu resturi de civilizații antice. Și nu este un secret faptul că “dieta mediteraneană” este considerată a fi cea mai sănătoasă, datorită abundenței sale de ulei de măsline, carne slabă, ierburi locale împreună cu legume proaspăt cultivate.

Pofta bună în Cipru - Paphos

Asemănătoare bucătăriei cipriote este “meze” – o varietate de mâncăruri mici care se combină pentru a crea o sărbătoare și un bun punct de plecare pentru a se familiariza cu mâncărurile locale, cum ar fi mâncăruri din carne (miel, mai ales) gătite foarte fraget prin fierberea în lut; pește proaspăt capturat; leguminoase în diferite sosuri; brânzeturi de specialitate și diverse delicatese, toate pregătite autentic. Dulcele poate fi destul de mieros, dacă încercați lipiile foarte subtiri, precum clătitele ce sunt legate cu miere sau ciocolată, în funcție de preferințe. Iar înghețata este de o varietate bine aleasă. Iar dacă vă place iaurtul, puteți opta pentru iaurt înghețat cu diverse arome sau fructe, totul pe loc pregătit, doar pentru a vă fi pe plac. Ce mi-a plăcut în mod special, a fost faptul că majoritatea dulciurilor sunt preparate cu lapte de măgăriță. Textura și calitatea și-au spus cuvântul la fiecare îmbucătură :).

Unde petrecem și cu cine?

Paphos are atât de multe de oferit încât nu te poți plicitisi.

Pe zi, ai ocazia să te bucuri de albastrul minunat al mării vizitând diverse plaje, precum cele locale sau din vecinătatea apropiată, precum Coral Bay. Dacă vremea e prielnică, nu ratați să mergeți și la Blue Lagoon. Noi n-am avut norocul să putem merge în ziua stabilită în larg din cauza vântului, dar am profitat de plimbare și am vizitat Băile Aphroditei, iar lângă am găsit o plajă pustie care ne-a încântat doar cu sunetul mării.

După ce ți-ai luat doza de soare necesară, poți porni spre locurile pline de istorie. Deplasarea de la un obiectiv la altul o poți face cu bus-urile locale. Există posibilitatea de a-ți lua bilet universal pe zi care costă 5euro și cu acesta te poți plimba cu orice bus. În port există birou de informații de unde poți solicita o mini cărticică cu rutele mijloacelor de transport în comun pentru a afla intervalul orar de sosire și intersecțiile acestora. Aceasta va deveni harta ta de acces.

Cine este iubitor de animale, să se pregătească cu multă dragoste de oferit pisicilor de care veți fi întâmpinați peste tot. Față de cele românești, acestea au trăsături ușor diferite, cum ar fi ochii migdalați și buzele mult mai proeminente – trendul buzelor evidențiate a ajuns până și la pisicuțe :D.

Cipru - o insula a pisicilor

Iar pe seară, după o cină savuroasă însoțită de servicii de servire foarte bune, mai ales că acolo vă veți putea întâni cu mulți români care lucrează la terase, foarte bucuroși să întânească alți conaționali. Am rămas plăcut impresionată de dorința de a te ajuta și de a îți oferi tips-uri pentru o vacanță cât mai frumoasă. Ce să mai, deși Cipru este o insulă cu oameni de peste tot din lume, localnicii fie naționali fie expați, au același caracter vesel, zâmbitor și doritor să te ajute.

Restaurantele din Cipru oferă un tarif asemănător cu cel românesc, în timp ce barurile sunt celebre pentru nenumăratele tipuri de vinuri și beri. Barurile, cluburile de noapte garantează distracție nelimitată și dans până la orele dimineții. Artiști din întreaga lume vizitează cluburile de muzică live din Paphos pentru a fascina audiența.

Barurile sunt pentru toate preferințele, de la muzică tradițională, de club până la muzică live și de ce nu, cu un strop de striptease.

Așa că, nu vă lăsați înselați de zona liniștită de la port, veți fi sigur îndrumați câteva străduțe mai departe de port, spre viața de noapte care după ora 1am se va muta în interior pentru a nu deranja oamenii doritori să doarmă.

Cipru este o destinatie deosebită și cu siguranță merită luată în considerare pentru doritorii de mare și vreme caldă.

Dacă ești interesată de alte destinații, citește și: