Vine curățenia de toamnă. Cum ne pregătim?

Vine curățenia de toamnă. Cum ne pregătim?

Periodic ne decidem să facem curățenie generală și să verificăm toate produsele strânse în timp, în special la început de un nou sezon de primăvară – toamnă….Și de fiecare dată ajungem la concluzia că nu puține sunt obiectele care nu ne mai folosesc sau care nu mai sunt valabile.

curatenia de toamna

A devenit o regulă ca primăvara și toamna să aibă loc acest proces de „revizie” a casei pornind de la faptul că temperatura de afară este suportabilă și implicit și în casă este prielnică. Drept urmare, nu avem nicio scuză că este prea frig sau prea cald să facem curățenie și ordine în spațiul nostru de odihnă și relaxare. 

Pentru a fi maxim de eficiente, îți oferim câteva tips-uri de luat în considerare pentru curăţenia de toamnă:

1.Cabinetul cu medicamente

Verifică data de expirare a medicamentului. Dacă medicamentul a expirat, este posibil ca acesta să nu furnizeze tratamentul de care ai nevoie. Data expirării poate fi găsită pe etichetă în majoritatea cazurilor. Există însă şi excepţii. Astfel, în funcţie de recipient poate fi ștampilată pe sticlă sau pe cutie, uneori urmând “EXP”. 

Utilizarea produselor medicale expirate este riscantă și poate dăuna sănătății.

2.Produsele alimentare

Atenţie la termenul de valabilitate. Dacă este depozitat în mod corespunzător, un produs alimentar ar trebui să fie sigur, sănătos și de bună calitate până la termenul de valabilitate.

3.Produsele cosmetice

Legea nu impune ca produsele cosmetice să aibă o dată de expirare. Marcarea recipientului cu data la care deschizi un produs cosmetic te poate ajuta să urmărești valabilitatea produselor cosmetice.

Cum afli când expiră produsele cosmetice

Majoritatea produselor cosmetice, de la crema de mâini până la ruj sau fond de ten, au un simbol special care îți arată când expiră. Producătorii folosesc un simbol special care îți arată de fapt câte luni este valabil produsul respectiv din momentul în care a fost deschis sau desigilat.

Se poate observa pe ambalaj desenată o cutie cu un capac deschis pe care este imprimată o cifră (6, 12, 24) şi litera M (months). Practic acest simbol îţi arată care este termenul de valabilitate al produsului de la deschidere.

Un fond de ten, de obicei este valabil 12 luni de la data deschiderii, un ruj 6 luni, iar o pastă de dinţi undeva la 2 ani.

4.Verifică produsul înainte de a-l arunca

Unele medicamente nu trebuie aruncate în coșul de gunoi sau în toaletă. Verifică eticheta medicamentului sau celelalte informații care se găsesc ca instrucțiuni. Acestea pot conţine informaţii utile despre cum să scapi în siguranță de medicamentele expirate sau neutilizate.

Pentru a elimina majoritatea medicamentelor în gunoiul menajer este necesar să:

  • Le separi (nu împrăștia comprimate sau capsule) de o substanță nealcoolizabilă, cum ar fi murdăria sau cafeaua folosită
  • Acestea trebuie puse într-un recipient, cum ar fi o pungă de plastic sigilată
  • Aruncă recipientul închis etanș în gunoiul menajer
  • Îndepărtează toate informațiile personale de pe eticheta de prescripție a sticlei goale sau a ambalajului medicamentului gol pentru a nu risca să fie citit de altcineva care ar putea să îți folosească datele pentru a obține medicația care ți-a fost ție prescrisă.

5.Verifică temperatura din frigider

Răcirea alimentelor depozitate la temperaturi corespunzătoare este una dintre cele mai bune modalități de a încetini creșterea bacteriilor periculoase. Setează frigiderul la 4-5 grade și congelatorul la -18 grade.

Citește și:  Gucci colecţia toamnă iarnă 2018. Galerie foto-video.

Depozitează alimentele în recipiente acoperite sau pungi de depozitare sigilate. Verifică zilnic reziduurile în caz de deteriorare. Verifică timpii de stocare recomandați pe tabelul de depozitare a frigiderului și congelatorului, dacă ai. În caz contrar, caută informația pe internet, sigur vei găsi.

6.Dă un refresh în debara

Cum este toamnă, ai ocazia de a înlocui alimentele conservate cu noi provizii. De ce ai face acest lucru? Ca să nu duci lipsă de dulcele magiun, de gustoșii castraveciori sau de savuroșii gogoșari murați în sezonul rece.

Borcanele pe care nu le folosești este timpul să le depozitezi departe de locuință, însă în cazul în care nu ai această posibilitate le poți transforma în diferite obiecte decorative.

7.Baia și bucătăria

Baia și bucătăria sunt periodic igienizate, însă acum poți să le oferi o sclipire prin eliminarea veselei vechi. Totodată verifică şi aruncă acele cosmetice care au depășit termenul de valabilitate.

Curățenia de toamnă este un moment potrivit să dezinfectezi locuinţa, după un sezon plin de caniculă. Iar dacă nu ai suficient timp, poți apela la un serviciu profesionist de curățenie, care te va ajuta cu siguranță.

Un serviciu profesionist de curățenie îți poate fi de folos și pentru obiectele decorative: ghivece de flori, tablouri, lămpi sau alte obiecte artizanale care necesită mai multă atenție.

Cum dezinfectezi casa cu ingrediente naturale

Este adevărat că majoritatea produselor destinate curăţeniei conţin o serie de substanţe chimice care îţi pot afecta sănătatea. Sunt foarte multe persoane care ajung să dezvolte alergii din cauza detergenţilor folosiţi la dezinfectarea locuinţei.

Ca alternativă naturală la produsele din comerţ poţi folosi bircabonat, oţet, suc de lămâie sau ulei esenţial de lavandă.

Bicarbonatul, pudra magică bună la toate

Cum îl poţi folosi la curaţenie?

Ai nevoie de 4 linguri de bicarbonat şi două linguri de cristale de sodă. Pentru a obţine o pastă, cele două ingrediente se amestecă şi cu săpun lichid. Pentru a folosi cu uşurinţă acest amestec, pune-l într-un recipient cu dozator.

Acest amestec se poate folosi la dezinfectarea obiectelor sanitare şi pentru a spăla frigiderul. Un fel de Cif bio mult mai ieftin si mai puţin nociv. Este cunoscut şi faptul că bicarbonatul îndepărtează mirosurile neplăcute.

Gândește-te ce e de făcut și fii gata să pășești cu dreptul în sezonul rece.

Citește și: