Metode de contracepție – află care este cea mai bună pentru tine
În prezent există multiple opțiuni de contracepție dacă nu doriți să rămâneți însărcinate. Iar unele metode contraceptive sunt mai eficiente decât altele pentru prevenirea sarcinii în funcție de organismul și dorința de confort a fiecărei persoane.

Stars Insider
Unele metode de contracepție protejează şi de bolile cu transmitere sexuală (BTS), în timp ce altele au beneficii și pentru sănătate, cum ar fi reglarea ciclurilor menstruale, tratarea acneei sau reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancere (uterin sau ovarian).
Majoritatea metodelor contraceptive necesită recomandarea din partea unui medic ginecolog. Unele contraceptive pot să nu fie sigure sau chiar să afecteze dacă ai anumite probleme de sănătate. Înainte de a lua o decizie, este important să discuți cu medicul despre siguranţa fiecărei metode, cum se utilizează și care sunt posibilele efecte adverse astfel încât să alegeți cea mai bună opțiune pentru tine.
Ce trebuie să știu înainte de a alege metoda de contracepție?
Mai jos am pregătit câteva întrebări care te pot ajuta să obții informațiile necesare pentru a identifica metoda de contracepție ideală pentru tine:
- Cât de eficientă este metoda de contracepție respectivă în a preveni sarcina?
- Cât de uşor este de obținut (am nevoie de o rețetă)?
- Care sunt pașii de urmat în utilizarea acestei metode – este ușor de folosit?
- Mă protejează şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală?
- Ce analize medicale sunt necesare înainte de a folosi această metodă de contracepție?
- Dacă am şi alte probleme de sănătate, vor fi acestea afectate? Ex. problemele de sănătate pentru a fi analizate de medic.
- Care sunt posibilele efecte adverse?
Ce variante de contracepție există?
Principalele metode de contracepție folosite sunt de tip barieră (prezervative, prezervative pentru femei ș.a.) și chimice (de exemplu medicamentele hormoni). Metodele de tip barieră ajută și împotriva transmiterii bolilor sexuale transmisibile, iar cele chimice pot ajuta la diverse probleme interne (dermatologice, ovariene). Dar acestea nu sunt toate.
Descoperă care sunt tipurile de medicamente și dispozitive de contracepție existente pentru controlul nașterii:
Operația de sterilizare pentru femei (numită și sterilizarea chirurgicală trans-abdominală)
Ce presupune? Operația se realizează prin anestezie generală care ca scop blocarea tuburilor uterine, astfel încât oul și sperma nu se pot întâlni în tubul uterin. Este un proces permanent.
Implantul de sterilizare pentru femei
Ce presupune? Introducerea unui dispozitiv metalic în tuburile uterine cu un cateter special prin vagin care blochează tuburile uterine și oprește sperma să ajungă la ouă. Este un proces permanent.
Trebuie să utilizați o altă metodă de control al nașterii în primele 3 luni. Vei avea nevoie de un test special pentru a te asigura că dispozitivul este în locul potrivit înainte de a putea opri controlul nașterii.
Chirurgie de sterilizare pentru bărbați (vasectomie)
Ce presupune? Chirurgia locală blochează vasul deferens al bărbatului (tuburile care transportă sperma de la testicule). Această metodă este pentru bărbații care sunt siguri că niciodată nu vor să aibă un copil sau nu mai doresc copii. Este un proces permanent.
Este nevoie de aproximativ trei luni pentru a elimina sperma din sistemul unui bărbat. Trebuie să utilizați o altă formă de control al nașterilor până când un test arată că nu mai există spermă în lichidul seminal.
Contraceptive reversibile cu durată lungă de acțiune (LARC)
Aceste metode durează câțiva ani. Dacă doriți să rămâi gravidă, poți să le oprești în orice moment.
Ce este? Un dispozitiv în formă de T care conține cupru introdus în uter de către un furnizor de asistență medicală și împiedică sperma să ajungă la ovul, să fertilizeze ovulul și poate împiedica atașarea (implantarea) oului în uter (uter). Poate fi utilizat timp de până la 10 ani.
Citește și 3 Lucruri care-ți îngreunează viața sexuală. Descoperiți cum să le îndreptați.
Tijă implantabilă
Ce este? O tijă subțire, care conține un hormon de progestină și care se pune sub piele pe partea interioară a brațului. Are rolul de a opri eliberarea ovulelor din ovare. Poate fi folosit până la 3 ani.
Metodele prezentate mai sus au o rată de prevenție a sarcinii de aproximativ 99%.
Contracepție prin injecție
Această metodă este administrată ca o injecție la fiecare 3 luni. Dacă doriți să rămâi gravidă, poți opri utilizarea acesteia în orice moment.
Ce este? O lovitură de hormon de progesteron, fie în mușchi, fie sub piele care oprește eliberarea ovulelor din ovare.
Contraceptive orale combinate
Ce este? Majoritatea cunoaștem această metodă de contracepție, este o pilula care are doi hormoni (estrogen si un progestin) care blochează eliberarea ovulelor din ovare. Se introduce pe cale orală, în același timp în fiecare zi, indiferent dacă ai sau nu sex.
Contraceptive orale (numai pentru progesteron)
“The Mini Pill”
Ce este? Singura diferență față de contraceptivele orale combinate este faptul că este format dintr-un singur hormon – progestin.
Plasturele
Ce este? Acesta este un plasture de piele pe care îl poți purta pe abdomenul inferior, pe fese, pe braț sau pe spate și are doi hormoni (estrogen și progestin) care opresc ovarele de la eliberarea ovulelor.
Plasturele se schimbă o dată la 3 săptămâni (21 zile în total). Nu pune un plasture în a patra săptămână. Perioada menstruației trebuie să înceapă în timpul acestei săptămâni libere.
Dacă plasturele se desprinde sau cade, este posibil să fie nevoie să utilizezi o altă metodă de control al nașterii, cum ar fi prezervativul și spermicidul.
Inel contraceptiv vaginal
Ce este? Acesta este un inel flexibil de aproximativ 2 centimetri care se introduce în vagin si eliberează doi hormoni (progestin și estrogen) pentru a opri ovarele de eliberarea ovulelor.
Păstrează inelul în vagin timp de 3 săptămâni și apoi scoate-l timp de o săptămână. Perioada menstruală trebuie să înceapă fără inel.
Cele 6 metode au o rată de prevenție a sarcinii de aproximativ 91%.
Diafragmă cu spermicid
Ce este? Un disc flexibil în formă de cupă, din silicon, care acoperă colul uterin și trebuie să pusă în vagin înainte de a face sex.
Trebuie să lăsată diafragma la locul ei cel puțin 6 ore după ce ai făcut sex, chiar până la 24 de ore.
Din 100 de femei care utilizează această metodă, aproximativ 12 pot rămâne gravide.
Burete cu spermicid
Ce este? Un dispozitiv de tip burete din poliuretan în formă de disc, cu spermicid care trebuie pus în vagin înainte de a face sex. Protejează timp de până la 24 de ore.
Trebuie să scoți buretele în termen de 30 de ore de la introducerea acestuia.
Din 100 de femei care utilizează această metodă, 12 pot rămâne gravide. Este posibil să nu funcționeze la fel pentru femeile care au dat naștere. Nașterea întinde vaginul și colul uterin, iar buretele nu se potrivește la fel de bine. Din 100 de femei care utilizează această metodă care au dat naștere, 24 pot rămâne gravide.
Capul cervical cu spermicid
Ce este? Un pahar de latex sau silicon moale cu o jantă rotundă, care se potrivește perfect în jurul colului uterin și trebuie introdus în vagin înainte de a face sex.
Poți lăsa capacul în timp de până la 48 de ore.
Din 100 de femei care utilizează această metodă, aproximativ 17-23 pot rămâne gravide. Este posibil să nu funcționeze la fel pentru femeile care au dat naștere.
Spermicidă singură
Ce este? O spumă, cremă, jeleu, film sau tabletă care trebuie introduse în vagin cu până la 90 de minute înainte de a face sex.
Trebuie lăsată la locul ei cel puțin 6-8 ore după sex; nu dușa sau clăti vaginul timp de cel puțin 6 ore după sex. Instrucțiunile pot fi diferite pentru fiecare tip de spermicid.
Din 100 de femei care utilizează această metodă, aproximativ 28 pot rămâne gravide.
Citește și Disfuncțiile sexuale și medicamentele. Ce pastile afectează libidoul unei femei?
Contracepția de urgență
Nu ar trebui să fie folosit ca o formă regulată de control al sarcinilor.
Ce este? Acestea sunt pastile cu hormon de progesteron și ajută la prevenirea sarcinii după un eșec de control al sarcinii sau un sex neprotejat.
Pentru cea mai bună șansă de a funcționa, ar trebui să iei pilula cât mai curând posibil în decurs de 72 de ore de la întreruperea sexului neprotejat.
Un studiu a arătat că 7 din 8 femei nu au rămas însărcinate după ce au luat contracepția de urgență; alte studii au condus la scăderea ratei de prevenire a sarcinii.
Niciuna dintre metodele de contracepție prezentate anterior nu protejează de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS).
Prezervativ masculin
Ce este? Acestă metodă este cea mai folosită și reprezintă o teacă de film subțire, plasată peste penisul în erecție.
Din 100 de femei ale căror parteneri utilizează această metodă, 18 pot rămâne gravide.
Prezervativ feminin
Ce este? O manta subțire, lubrifiată, care este introdusă în vagin înainte de sex.
Din 100 de femei care utilizează această metodă, aproximativ 21 pot rămâne gravide.
Doar prezervativele protejează de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS).
Folosirea unei metode de contracepție potrivită te va ajuta să ai o viață sexuală sănătoasă. Află care este cea mai bună opțiune pentru tine și protejează-te!
Pentru că tuturor ne place sexul, citește ce înseamnă să fii Nimfomană cu normă întreagă! Realitatea din spatele mitului nimfomaniei!
Sursa de informații: FDA (Federația de administrare a Alimentelor și Medicamentelor)