Căpșuni, beneficii neștiute ale celui mai îndrăgit fruct al verii

Căpșuni, beneficii neștiute ale celui mai îndrăgit fruct al verii

[mark style=”text” color=””]

Încă puțin și va începe sezonul căpșunilor. Deși astăzi ne gândim la acest fruct ca la un desert delicios, în Antichitate romanii îl preferau pentru proprietățile medicinale. Abia în Renaștere aceste beneficii pentru sănătate au devenit mai puțin importante decât gustul și versatilitatea fructului. E bine să știi că 152 de grame de căpșuni conțin 49 de calorii și 7 grame de zahăr.

[/mark]

căpșuni
Foto: thekitchenmccabe.com

1.Beneficii pentru inimă

Aceste fructe sunt pline de antioxidanți care ajută circulația saguină, dar reglează și presiunea sângelui. Dr. Suzanne Steinbaum, un cardiolog american, spune că femeile care consumă căpșuni de mai multe ori pe zi au risc mai mic de atac de cord.

căpșuni
Foto: Eduard Bonnin

2.Beneficii pentru păr

Căpșunii împiedică căderea părului. Aceștia sunt bogați într-o substanță care previne apariția cheliei și ajută părul să crească mai repede. Cel mai bine este să folosești căpșunii într-o mască, alături de ulei de cocos și miere. Masca se aplică pe scalp, după ce te-ai spălat, și trebuie lăsată să acționeze 20 de minute, după care părul este spălat cu apă rece.

căpșuni
Foto: learnphotoediting.net

3.Beneficii pentru piele

Excelente depozite de vitamina C, căpșunii ajută la curățarea pielii. Fac minuni pentru pielea iritată și cea uscată, contribuind mult la hidratarea tenului. Mai mult, căpșunii protejază de razele UV. Fructele de acest fel sunt și un ingredient important în cremele anti-îmbătrânire. Un truc puțin știut: căpșunii rezolva problema ochiilor umflați. În loc de celebrele felii de castravete, poți folosi mai originalele felii de căpșuni.

căpșuni
Foto: theawesomegreen.com

4. Beneficii pentru dinți

Da, căpșunii sunt un ajutor de nădejde pentru o dantură perfectă. Acidul malic din căpșuni protejează dinții împotriva decolorării. Pentru o pastă de dinți naturală se zdrobesc câțiva căpșuni, iar pasta astfel obținută se amestecă cu bicarbonatul de sodiu, după care compoziția se aplică pe dinți și se lasă să acționeze pentru 5 minute. Totuși soluția nu trebuie să fie folosită prea des, acidul putând afecta dintele.

Dacă vrei să ştii mai multe, citeşte şi:

Leave a Reply