5 Lecții de viață pe care le puteți învăța de la legendara Coco Chanel

5 Lecții de viață pe care le puteți învăța de la legendara Coco Chanel

[mark style=”text” color=””]“Cea mai curajoasă acțiune este să gândești pentru tine însăți. Cu voce tare.” – Coco Chanel[/mark]

coco chanel
Foto: Hong Kong Tatler

Coco Chanel este sinonim cu eleganța, dar a fost o vreme în care viața ei era exact opusul acestui lucru. Ea s-a transformat dintr-o fată orfană, săracă, din Franța, într-o femeie de succes, aflată la conducerea unuia dintre cele mai mari imperii de modă din lume. Descoperiți în continuare 5 lecții de viață de la această personalitate incredibilă.

1. Doar tu îți poți face vitorul

Coco Chanel s-a născut în 1883 într-o familie foarte săracă. După decesul mamei sale, tatăl a trimis-o, împreună cu surorile ei, la o mânăstire. Avea doar 12 ani. În adolescență a încercat să aibă o carieră în teatru. A dansat și a cântat în show-uri de cabaret. În același timp era croitoreasă, după ce a învățat cum să coasă la mânăstire. În vara lui 1907 a devenit amanta unui fost ofițer francez, moștenitor al afacerii cu textile, Étienne Balsan. A pătruns în înaltele cercuri sociale ale Franței și a început să experimenteze cu design-ul de îmbrăcăminte. A obținut licența de pălărier în 1910 și a deschis un magazin butic. Acesta a fost un proiect de succes astfel că a deschis un nou magazin în Biarritz. Până în 1919, Chanel ajunsese recunoscută în lumea modei. Din acel moment ascensiunea a fost inevitabilă.

2. Provocați Status Quo-ul

Femeile erau asuprite atunci când venea vorba de modă. Abia puteau să se miște în corsete, fuste lungi, bluze încheiate până în gât. Coco Chanel a schimbat întreaga scenă. Le-a oferit posibilitatea de a purta pantaloni. Le-a dat libertatea de mișcare. A afirmat că le-a oferit trupurile înapoi, trupuri transpirate și încorsetate, care în sfărșit erau libere.

coco chanel
Foto: Pinterest

3. Branding-ul este putere

Brand-ul Chanel este mai mult decât emblema sa arhicunoscută. Ea ținea legătura cu clientele sale și studia dorințele acestora în materie de modă. De asemenea era purtătorul de cuvânt al firmei sale. Ea a dezvoltat vocabularul în materie de modă. În același timp a menținut o aură de mister vis a vis de croielile și ideile sale.

4. Construiește un imperiu

Potrivit PNC Financial, prin lansarea modelului Chanel No.5, “a creat fundamentele financiare și de marketing ale fiecărei case de modă importante (și a multor firme de lux). Compania ei a câștigat în cea mai mare parte datorită vânzărilor de produse cu prețuri accesibile, cum ar fi parfumurile și accesoriile, producând în același timp colecții de modă de lux care au condus la creșterea cererii și au ridicat statutul mărcii în ansamblu.”

coco chanel
Foto: Cafleurebon

5. Nu este niciodată prea târziu pentru a reveni în atenția publicului

Nu este niciodată prea târziu să faceți un comeback dacă aveți lucruri bune pregătite. În 1954, după 15 ani în care s-a ținut departe de centrul atenției, Coco Chanel a revenit în lumea modei. Cu toate că vânzările în Europa nu au fost extraordinare, clienții americani nu se puteau sătura de creațiile ei. Atunci când a decedat, la vârsta de 71 de ani, era considerată unul dintre cei mai renumiți designeri ai vremii.

Ce credeți despre viața lui Coco Chanel?

Citiți și despre cele 5 lecții de viață pe care o femeie le poate învăța de la renumita Marie Curie, câștigătoarea a două premii Nobel.

Leave a Reply